Як правильно пити вино, горілку і коньяк


Розповісти друзям:
Версія для друку
kosher-wine.jpg

Вино "катаємо" у роті, коньяк гріємо в руках і не закушуємо його лимоном, віскі подаємо кімнатної температури, а горілку – охолодженою.

ВИНО

Як пити. Перед першим ковтком акуратно збовтайте вино в келиху і понюхайте, щоб відчути всю гаму його аромату.

Вино п'ють невеликими ковтками, попередньо злегка «покатавши» його в роті, щоб краще відчути смак. Тримати келих слід за тонку ніжку і ні в якому разі не гріти в руках.

З чим подавати. Ворог вина - помідори, їх кислота нівелює смак напою. З ними можна пити хіба що кисло-солодкі вина (наприклад, к'янті).

• Біле сухе - з салатами, морепродуктами, стравами з птиці, гарячими рибними стравами, холодною свининою (наприклад, пармською шинкою). Окремі види також подають до їжі.

• Біле солодке - з печінковими паштетами, десертами, фруктами.

• Червоне сухе - з м'ясними стравами з яловичини, свинини і дичини, з темними соусами, сирами. Якщо вино легке, з ненасиченим смаком, його можна подати також до салатів і морепродуктів.

• Червоне солодке - до десертів, сирів, а також самостійно після їжі.

• Кріплене (вермут і т.п.) - подається після їжі. Один з варіантів кріплених вин - сухий херес - доречний до супів.

• Міцне витримане (портвейн, херес, мадера) - до супів або після їжі як діжестів, а портвейн також до страв, де в складі є пасерована цибуля.

• Ігристе (просекко, шампанське) - як аперитив перед їжею.

Оптимальна кількість - 330 мл.

ВІСКІ

Як пити. Смакуючи, невеликими ковтками. При цьому віскі має бути кімнатної температури.

З чим подавати. Як і інший зерновий алкоголь, віскі добре поєднується з гарячими і холодними рибними стравами, копченою та слабосолоною рибою. М'ясні страви теж цілком підійдуть, в тому числі і з баранини. Одна з класичних ірландських страв, що подається з віскі, - баранячі тельбухи, запечені з кашею (якась подоба українського сальтисону).

Оптимальна кількість - 100 г.

ГОРІЛКА

Як пити. Горілка оптимальна у злегка охолодженому вигляді. П'ється залпом як представник категорії невитриманих спиртів. Можна і як аперитив, але це на любителя.

З чим подавати. Добре поєднується з рибними стравами - як холодними, так і гарячими, ікрою, якимись м'ясними стравами, салом. Також хороша горілка з соліннями. Ну і, звичайно, можна вжити чарочку в якості діжестіва.

Оптимальна кількість - до 100 г.

ДЖИН

Як пити. Ідеальне поєднання джина - з тоніком, саме він відмінно доповнює специфічний ялицевий смак алкоголю. Тому подається такий напій у вигляді «лонг-дрінка» (великого коктейлю) в охолодженому вигляді, п'ється невеликими ковтками. Джин у чистому вигляді п'ється залпом.

З чим подавати. Саме джин з тоніком вважається одним з кращих аперитивів. З їжею його зазвичай не вживають, виключення, наприклад, фламбе - блюдо, яке поливається алкоголем і підпалюється. Природно, що в даному випадку воно поливається джином.

Оптимальна кількість - до 100 г.

КОНЬЯК

Як пити. Спершу треба трохи зігріти келих коньяку в руках, щоб більше розкрився його смак і аромат, і лише потім пити.

З чим подавати. Коньяк можна поєднувати з холодними рибними закусками: червоною рибою, баликом, ікрою. Але найбільш гарний він як діжестів після їжі, поданий за правилами «трьох С»: cigare, coffee, chocolate (сигара, кава, шоколад). Сигара, звичайно, на любителя, а от кава і шоколад не будуть зайвими на столі. Тим більше вони відмінно допомагають коньяку розкрити свій смак і аромат. І не закушуйте коньяк лимоном - його кислота перебиває коньячний аромат і смак.

Оптимальна кількість - до 100 г.

ДО СЛОВА

1. Давня приказка говорить: «Не пийте і закушуйте, а їжте і запивайте». Тобто правильно буде спершу щось з'їсти, а потім злегка випити, а не навпаки. Це не стосується аперитиву, який покликаний викликати апетит, і його можна не закушувати.

2. Не змішуйте напої різного походження. Тобто пиво поєднується з віскі, оскільки це зернові напої, а коньяк і бренді - з вином. Природно, пити треба під час їжі з дотриманням підвищення градуса. Отже, якщо ви вживали зі стейком темне пиво, після їжі можна випити чарочку віскі.

За матеріалами «Сегодня»

Вибачте, але голосувати можуть лише мешканці України!

Читайте також:

Коментарі RegioNews
Коментарі Facebook

Comments

Написати новий коментар

Приєднуйтесь!