Чи потрібно декларувати отриману спадщину?

Порядок оподаткування доходу, отриманого фізичною особою в результаті прийняття нею у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регламентується статтею 174 Податкового кодексу України, – інформують в управлінні у м.Сумах ГУ ДФС у Сумській області.

Ставка ПДФО та військового збору, за якими оподатковується вартість об’єкта спадщини, залежать від ступеня споріднення спадкоємця зі спадкодавцем, їх резидентського статусу, об’єкта спадщини та належності спадкоємця окремій, визначеній ПКУ, категорії громадян (інвалід І групи, дитина – сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, дитина – інвалід).

Об’єкти спадщини, що успадковуються фізичними особами – резидентами, які є членами сім`ї спадкодавця – резидента першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (п.174.2 ПКУ).

До членів сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення відносяться її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері та батька, онуки.

За нульовою ставкою оподатковуються об’єкти нерухомості, рухомого майна та готівка і кошти спадкодавця на рахунках банківських і небанківських фінансових установ, що успадковуються особою, яка є інвалідом І групи або має статус дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та об’єкти рухомого та нерухомого майна, що успадковуються дитиною – інвалідом.

Грошові заощадження, покладені на рахунки до 2 січня 1992 року до установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, також оподатковуються за нульовою ставкою.

В інших випадках фізичні особи — резиденти, які отримують спадщину (дарунок) від фізичної особи — резидента, подають до податкової інспекції за місцем реєстрації Податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплачують ПДФО за ставкою 5 % від вартості будь-якої спадщини та військовий збір за ставкою 1,5 %.

Якщо об’єкт спадщини успадковується спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента або спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця – резидента, вартість такого об’єкта оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Спадкоємець – нерезидент зобов’язаний сплатити податки до нотаріального оформлення спадщини.

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок.

Нагадуємо, що декларацію про майновий стан і доходи, отримані у 2018 році, слід подати до територіального органу фіскальної служби до 2 травня 2019 року включно.

Консультації та практичну допомогу при заповненні декларації платники можуть отримати у Центрі обслуговування платників управління у м.Сумах ГУ ДФС у Сумській області за адресою: м.Суми, площа Покровська, 2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *