Сумчанам на батьківських зборах розповіли про муніципальну няню, податкову знижку та булінг

В рамках всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство», фахівці юстиції Сумщини відвідують батьківські збори у школах міста. Коли до заходу долучаються такі фахівці, батьки мають змогу дізнатися багато корисного для себе та своїх дітей.

Так, юристи установи розповідають про ініціативу Міністерства соцполітики Муніципальна Няня, яка передбачає відшкодування витрат на няню для дитини до 3 років. Розмір відшкодування становить з 1 січня 2019 року – 1626 гривень щомісяця. Відшкодування сплачується за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею.

Для того, щоб отримати відшкодування необхідно звернутися у відділ соцзахисту відповідної ради за місцем проживання та надати:
– копію офіційно укладеного з нянею договору;
– документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку);
– паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини;
– заяву на отримання компенсації.

Документи необхідно подати протягом місяця з моменту укладення угоди з нянею та щомісяця до 5 числа здавати документи про оплату праці няні. Муніципальною нянею може бути будь-хто, хто зареєструвався як фізична особа-підприємець.

Розповідають і про таку урядову підтримку батькам, як податкова знижка на розвиток дитини, тобто суму, що повертається державою зі сплаченого батьками податку на доходи. Отримати знижку можна на оплату навчання дитини у: дитячих садках; гуртках, секціях; школах; профтехучилищах, коледжах; закладах вищої освіти. Орієнтований розмір податкової знижки – 18% від фактично сплаченої за навчання суми.

Не оминають і питання булінгу, яке залишається актуальним в шкільному середовищі. Батьків інформують про те, що робити в разі якщо дитина стала жертвою булінгу чи агресором та яка відповідальність передбачена за його вчинення, а саме штраф від 850 до 1700 гривень та громадські роботи від 20 до 40 годин. За вчинення булінгу повторно протягом року або групою осіб передбачений штраф від 1700 до 3400 гривень та громадські роботи від 40 до 60 годин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *